Het werk van Han Rameckers kun je het beste beleven door het werk midden in het leven te plaatsen. Het volop genieten van het leven, en in het bijzonder van zijn werk, zonder zichzelf in details te verliezen, lijkt het belangrijkste doel in zijn bestaan.
Zijn werk kan de vorm aannemen van een schilderij, sculptuur, foto of een installatie. De gebruikte materialen zijn veelzijdig en worden op een directe manier benut.
Naast de verschillende disciplines biedt het werk een aantal conceptuele uitgangspunten.
Op het eerste gezicht wil het werk het oog strelen, vervolgens refereert het aan alledaagse levensvragen die op een speelse manier tot uiting komen.


Enkele notities bij de tentoonstelling van Han Rameckers in ‘De Bewaerschole’, Burgh-Haamstede.

De Omgeving.
De kustlijn; zon, aarde en water. Volgens sommigen is het leven hier begonnen. Uit recentelijke gebeurtenissen blijkt dat het leven hier ook kan eindigen.

Het Gebouw.
De ruimte werd vroeger gebruikt als kinderopvang en daarna als mortuarium.
Je zou kunnen zeggen dat mensen hier hun beginjaren en de laatste dagen van hun bestaan hebben doorgebracht.

Het Stroa.
Volgens historici een offerfeest van onze heidense voorouders. Het (bij)geloof in hogere machten, het bezweren, het uitdrijven van ‘de kwade dampen’ bij de paarden die de hele winter op stal gestaan hebben. Dit gebeurt door het ‘wassen’ van de paardenpoten in de zee. Wat ge’paard’ ging/gaat met een ‘natje’ voor de berijders.’

Han Rameckers heeft met deze notities in zijn achterhoofd een ruimtelijk werk gemaakt

Voor algemene documentatie over Han Rameckers zie www.hanrameckers.nl.

      


met dank aan: provincie Zeeland, Kattendijke / Drucker Stichting, SNS Fonds ‘t Nut Zierikzee, gemeente Schouwen-Duiveland