Om de bus te laten stoppen steek een hand op!

Bushalte kerk in Haamstede krijgt er een geduchte concurent bij: halte Bewaerschole. Vanaf 29 oktober staat er een halte voor de ingang van De Bewaerschole, hedendaags centrum voor kunst aan de Weststraat. Onder de noemer 'om de bus te laten stoppen steek een hand op' hebben de Rotterdamse kunstenaars Kamiel Verschuren en Lauran Schijvens een oude abri opgeknapt en voorzien van een doorgang, waardoor gebouw en openbare ruimte op strategische wijze met elkaar worden verbonden. Halte bewaerschole is onderdeel van een reeks kunstprojecten in de periode van 29 oktober t/m 10 december, die het publieke domein van Burgh-Haamstede en de rol van De Bewaerschole als hedendaags kunstcentrum tot onderwerp hebben. Kamiel Verschuren en Lauran Schijvens zullen hiervoor in en rondom de Bewaerschole diverse projecten en presentaties organiseren. Voorbeelden daarvan zijn een trap met hellingbaan tussen achterpad en achterdeur van de Bewaerschole, zodat ook de artiesteningang aan de achterzijde voor iedereen toegankelijk wordt, of de plaatsing van grensoverschrijdende perenbomen tussen Burgh en Haamstede, live cameratoezicht op een voetpadblokkade, borden met 'zuuuuum strand' die de kortste weg aanduiden, een bananenboom als tropische verrassing, en meer…Tijdens een drietal publieke thema-avonden zal er met betrokkenen en belangstellenden van gedachten worden gewisseld over uiteenlopende onderwerpen als ‘De Bewaerschole als kunstmotel’, herinrichtingsplannen
voor de rotonde in Westen-Schouwen, en de interventies door de kunstenaars.

Speciale avondprogramma's : 'presentaties & gesprekken'

zaterdag 12 november van 17:00 - 19:30 onderwerp: interventies en presentaties
zaterdag 26 november van 17:00 - 19:30 onderwerp: De Bewaerschole als kunstmotel
zaterdag 3 december van 17:00 - 19:30 onderwerp: herinrichtingsplannen voor de rotonde in Westen-Schouwen

Dit is de tweede tentoonstelling van een project dat loopt tot eind januari 2006 in De Bewaerschole, onder de titel ‘Spouw’. Gastcuratoren zijn René Korten / Jan van den Langenberg. Het project bestaat uit drie tentoonstellingen en er wordt gewerkt aan een dynamische afsluiting, een sluitsteen op 28 jaunuari 2006: de Dag van de duo’s. Tevens verschijnt over het project ‘Spouw’een publicatie.
De deelnemers aan het project zijn kunstenaars die samenwerken als duo’s. De chemie van samenwerkingen wordt tot inzet gemaakt. De maatschappij is samengestelde sociale materie met harde pitten. De exposanten brengen hun specifieke urbane context mee, als indringers, indringend. Hoe gedraagt zich de getransporteerde materie elders en hoe wordt er gereageerd op deze buitenstaanders, passanten, wat wordt er in beweging gezet?

 

Met dank aan: Provincie Zeeland, VSB Fonds, gemeente Schouwen-Duiveland, SNS Bank ’t Nut Zierikzee en Stichting Herinneringsfonds Vincent van Gogh.