E v e l i n e v a n D u y l

 

Expectations Past & Future,

Eveline van Duyl is van oorsprong beeldhouwster. Vaak maakt ze mensbeelden, beelden waar iets mee aan de hand is. Kwetsbare figuren, gemaakt uit allerlei verschillende, vaak gerecyclede materialen. Materialen met een geschiedenis; oude kleding, een rolstoel, delen van een piano. Aan elkaar gelast, geplakt, genaaid, opgevuld. Soms herinnerend aan de skeletten in natuurhistorische musea. Maar net als bij de oude behangrollen, die ze regelmatig in haar werk gebruikt, is er sprake van een enorme gelaagdheid. De betekenis is niet direct afleesbaar.


Dat stoffelijke keert in zekere mate terug in deze foto's. Als achtergrond gebruikt ze behang met motieven die een nostalgische, vervreemdende sfeer oproepen.
Haar fotoserie Expectations Past, Present & Future gaat over dromen. Dromen die zij heeft geprojecteerd op onze verwachtingen en idee van het huwelijk, het centrale punt in ons leven. Hier krijgt de liefde zijn gestalte; hier wordt onze voortplanting bepaald. Dit is het punt waar we naartoe leven en hier vandaan zal de rest van ons leven zijn vorm krijgen.

De jurken waren de jonge meisjes veel te groot en dus moesten ze worden afgespeld om hun nog onvolgroeide lichamen. Bij de oude dames werden de jurken op hun kleding gespeld. De lijfjes, zo veranderlijk als verwachtingen, pasten nog niet of niet meer...

teja van hoften, gastcurator van de tentoonstellingsreeks e e n m e n s

 

 

 

 


'Harea'

'Els'