Warning: The magic method GADWP_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php on line 76 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/themes/inspire-oud/functions.php on line 302 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758 {"id":374,"date":"2014-03-08T11:32:10","date_gmt":"2014-03-08T10:32:10","guid":{"rendered":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/?p=374"},"modified":"2018-09-03T11:36:54","modified_gmt":"2018-09-03T10:36:54","slug":"historische-en-technische-toelichting","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/historische-en-technische-toelichting\/","title":{"rendered":"Historische en technische toelichting op de rol van zoet en zout op Schouwen-Duiveland"},"content":{"rendered":"

In dit overzicht gaan we van macro naar micro en weer terug.
\nJaarlijks verdampt er op aarde ongeveer 480.000 km\u00b3 water. Dat is een laag van ongeveer 94
\ncm over de gehele aarde. En er valt natuurlijk evenveel neerslag. Wel zijn er verschillen
\ntussen neerslag en verdamping wanneer je alleen het land of alleen de zee bekijkt. Op het land
\nvalt er jaarlijks ca. 110.000 km\u00b3 neerslag, waarvan ca. 75.000 km\u00b3 verdampt en 35.000 km\u00b3
\nnaar zee stroomt via rivieren. Daarvan komt bijna 20 % voor rekening van \u00e9\u00e9n enkele rivier,
\nde Amazone. Op zee valt ca. 370.000 km\u00b3 neerslag per jaar, terwijl er ca. 405.000 km\u00b3
\nverdampt. De zee is zout door de zoute zeebodem, maar het verdampte water van de zee is
\nzoet.<\/p>\n

\"infoBalancerenZ&Z\"<\/a>
\nBron: Wikipedia
\nSchouwen-Duiveland doet uiteraard mee in de mondiale kringloop, maar heeft ook eigen
\nkringlopen van water. Die kringlopen zijn complex en kwetsbaar. Complex door de geologie
\nen het gecre\u00eberde landschap, kwetsbaar door de seizoenen en door voortdurend menselijk
\ningrijpen. Het is letterlijk \u2018balanceren tussen zoet en zout\u2019. Dit balanceren zie je terug in de
\nplaatjes hieronder: het eiland drijft op een zoute laag, die tijdens het holoceen is ontstaan, en
\nin de bovenste laag zie je de uitwisseling tussen zoet en zout. Vooral in droge zomers, als de
\nrecreant geniet van het strand en de zee, rukt het zout uit de bodem op. Eenmaal verzilt land
\nwordt in de praktijk niet meer zoet, maar zal eerder verder verzilten. In gebieden waar teveel
\nzoet water onttrokken wordt en zout water boven komt ontstaat een ramp in de agrarische
\neconomie.<\/p>\n

\"infoBalancerenZ&Z2\"<\/a>
\nBron: memo Deltares van 30-09-2009
\nDe zoutwinning in de Middeleeuwen heeft een stad als Zierikzee rijkdom gebracht, maar
\nvormde een gevaar voor de landbouw en de zee. Door de \u2018moernering\u2019, het afgraven van met
\nzeewater doordrenkte oude veenlagen, werd de bodemdaling versneld en ontstonden
\ngevaarlijke situaties. De middeleeuwse stad Reimerswaal is daardoor in de zee verdwenen.
\nVooral de polders zijn kwetsbaar voor verzilting. Ze zijn ontstaan door de bedijking van het
\ndoorsedimentatie op geslibde land en daarna is door de voortdurende bemaling en drainage de
\nbodem gedaald. Door de bedijking was nieuwe sedimentatie onmogelijk en door stijging van
\nde zeespiegel neemt de druk van het zoute water toe en rukt de zoute kwel steeds verder op.
\nSchouwen-Duiveland ligt middenin de Zuidwestelijke Delta, die vroeger een natuurlijk
\nestuarium was. De rivieren Maas, Rijn en Schelde mondden in dit estuarium uit in de zee en
\nde zee stroomde twee keer per dag diep het land in. Door die stromende rivieren en de
\ngetijdenwerking was er een constante dynamiek in zoutgehaltes, nutri\u00ebnten, organisch
\nmateriaal en sedimenten. Door menselijk ingrijpen en vooral door het Deltaplan bestaat het
\nestuarium alleen nog maar uit twee gekanaliseerde rivieren: de Westerschelde en de Nieuwe
\nWaterweg. Schouwen-Duiveland ligt in de luwte, middenin dit kunstmatige systeem. Die
\nluwte is schijn als je kijkt naar de bedreigingen die klimatologisch op ons af komen: de
\nzeespiegel stijgt, de golfhoogte neemt toe en de afvoer van rivieren wordt steeds grilliger. Als
\nwe allemaal in drijvende gebouwen, in gebouwen op palen of aan de randen van de Delta
\nwoonden, was er geen enkel probleem. Dan zou je alles weer opengooien, waardoor het water
\nde ruimte kreeg en de sedimentatie zijn werk weer kon doen om het land op te hogen. Dan
\nzouden de natuurlijke zoet-zout overgangen weer hun explosieve biologische kracht
\nterugkrijgen. Tegenover die gedachte staan de belangen van de akkerbouwers en de
\nwaterschappen die hun laag gelegen land niet willen prijs geven. Maar ook de belangen van
\ndrinkwaterbedrijven en de oude bebouwde gebieden bij de oude steden en dorpen, die te laag
\nliggen ten opzichte van het huidige zeeniveau. Zoet staat dus voor rivierwater, irrigatie,
\nlandbouw, drinkwater en laaggelegen bebouwing. Zoet, zout en alles daartussenin staat voor
\necologie, natuur, zilte productie, havens en recreatie. Vanuit die historisch gegroeide situatie
\nvan voortdurend menselijk ingrijpen werkt men de laatste decennia aan maatregelen om de
\nrivieren meer ruimte te geven en tegelijkertijd de zee buiten te houden.
\nSchouwen-Duiveland is kampioen zoute kwel. Dit is goed te zien op de kaart hieronder
\nwaarop de chloride waarden aan de onderkant van de holocene laag staan. De Bewaerschole
\nstaat \u2013 balanceert \u2013 op deze kaart op de rand van het zoet en het zout.
\n
\"infoBalancerenZ&Z3\"<\/a><\/p>\n

(300 = 0,3 gram chloride per liter, 10000 = 10 gram enz.)
\nSchouwen-Duiveland ligt als een zilte parel in dit gecontroleerde estuarium, aan de kopzijde
\nbeschermd tegen de zee door strand en duinen, aan de onderkant beschermd tegen de zee door
\neen afsluitbare zeearm en aan bovenkant beschermd tegen de zee door een afgesloten zeearm.
\nDie beschermingen zijn allen uniek en kwetsbaar. De kop is een prachtig gebied van oude en
\njongere duinen, maar schuurt weg door getijen en golven. De afsluitbare zeearm is een zeer
\nschone, maar voedselarme zeearm waarin de platen en schorren afkalven door verstoorde
\ngetijden. De afgesloten zeearm is een groot zoutwatermeer waarin de waterkwaliteit in de
\ndiepere gedeelten slecht is door het ontbreken van getijden. Men zoekt binnen het
\nvoortdurend menselijk ingrijpen naar een balans tussen veiligheid, ecologie en economie en
\nwil tegelijkertijd de nodige veerkracht en robuustheid behouden. Een van de ontwerpen die de
\nspagaat in extreme hoogwaterstanden van zee en rivieren aan moet kunnen, gaat uit van de
\n\u2018watermachine gedempt getij\u2019, waarin het Grevelingenmeer onderdeel wordt van de berging
\nvan overtollig rivierwater. De \u2018watermachine\u2019 bestaat uit een groot doorlaatmiddel in de
\nGrevelingendam en een grote pomp in de Brouwersdam (die ook als getijdencentrale gebruikt
\nkan worden). Het gevaar van dit systeem ligt in het verstoren van de balans tussen zoet en
\nzout als men plotseling enorme hoeveelheden zoetwater gaat bergen en afvoeren.<\/p>\n

\"infoBalancerenZ&Z4\"<\/a>
\nDe zoutgehalten kunnen zeer sterk vari\u00ebren in een natuurlijk estuarium: in de rivier is het
\nzoutgehalteminiem (<0,3 gram chloride per liter), in het meest dynamische deel tussen 5 gram
\ntot meer dan 17gram chloride per liter en in zee is het meer dan 17 gram chloride per liter.
\nAan de oppervlakte van de Zeeuwse polder ligt het zoutgehalte meestal rond de 0,3 gram
\nchloride per liter. De term \u2018landbouwkundig zoet\u2019 komt uit Zeeland en daarmee wordt een
\nzoutgehalte bedoeld van 1 g Cl-\/l, de grens tussen zoet en brak grondwater. De huidige
\nakkerbouwers koesteren het aanwezige zoete water en leggen soms zoetwaterbassins aan als
\nalternatief voor de \u2018zoete wellen\u2019, de \u2018verse putten\u2019 van vroeger, die door de watersnood en de
\nverkaveling daarna goeddeels verdwenen zijn. De akkerbouwers balanceren letterlijk op zoet
\nen zout en zijn in de eigenaardige positie dat ze meestal een vermogen aan grond bezitten,
\nmaar slechts staat zijn een marginaal rendement te behalen .Al die verschillende zoutgehaltes
\nop het eiland en in de open wateren er omheen bepalen wat er groeit en bloeit. Elke plant- en
\ndiersoort heeft een favoriet zoutgehalte en er zijn heel preciezen, minder preciezen en soorten
\ndie variatie nodig hebben. Telers en kwekers spelen daarmee en zoekende juiste balans.
\nZeeuwse akkerbouwers kennen de zouttolerante gewassen, maar willen voor hun rendement
\nniet meer dan 0,3 gram chloride per liter hebben en voor groenten is 0,2 gram al de grens. In
\nde recente experimenten van zilte teelten op het land komt het vinden van de juiste condities
\nhet duidelijkst tot zijn recht. Het be\u00efnvloedt de groei en de smaak van de schelpdieren en van
\nde zilte gewassen. Een verlies van evenwicht betekent het vastlopen van pompen met
\nmosselbroed, het exploderen van giftige algengroei of het verbranden van zilte gewassen.
\nDe rand van de Zuidwestelijke Delta \u2013 het gebied rondom de blauwgroene oase van rust en
\nruimte \u2013wordt gevormd door een rode schil van grootschalige, kapitaalintensieve logistieke en
\nindustri\u00eble activiteiten. In de containerhavens en petrochemische complexen wordt het grote
\ngeld verdiend, nauw verbonden met de wereldeconomie.<\/p>\n

\"infoBalancerenZ&Z5\"<\/a>
\nIn de blauwgroene oase komen mensen tot rust en wonen mensen die de rust en ruimte
\ngebruiken in hun werk. Dat zijn vooral de akkerbouwers, schelpdierkwekers en
\nnatuurbeheerders die de openruimte exploiteren en verzorgen. Het zijn ook de andere
\ninwoners van het gebied die actief zijn in creatieve beroepen, de culinaire sector, culturele
\nsector, recreatiesector of in de verzorgende sector van een wooneconomie. Daarnaast werken
\ner de specialisten die het totale estuarium beheren en zorgen voor veiligheid, ecologie en de
\njuiste economische voorwaarden. Zij zijn bezig met zoet-zout waterbeheer, met herstel van
\nzoet-zout verbindingen en oude vaarverbindingen, met kustverdediging in de vorm van
\nzandmotoren, dubbele dijken en schelpdierbanken en met een duurzaam mobiliteitssysteem.
\nZij werken over de hele wereld, want iedereen wil graag leven in een duurzaam estuarium. De
\nexploitanten en verzorgers van de open ruimte \u2013 de akkerbouwers, schelpdiervissers en
\nnatuurbeheerders \u2013 zijn economisch gezien kwetsbaar en daarmee ook het open landschap. De
\ninwoners koesteren de rust & ruimte en de balans tussen zoet & zout, want ze genieten ervan
\nen weten dat ze ervan bestaan<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

In dit overzicht gaan we van macro naar micro en weer terug. Jaarlijks verdampt er op aarde ongeveer 480.000 km\u00b3 water. Dat is een laag van ongeveer 94 cm over de gehele aarde. En er valt natuurlijk evenveel neerslag. Wel zijn er verschillen tussen neerslag en verdamping wanneer je alleen het land of alleen de […]<\/p>\n","protected":false},"author":21,"featured_media":380,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[5,1,3,4,64,17],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/374"}],"collection":[{"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/21"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=374"}],"version-history":[{"count":10,"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/374\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2887,"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/374\/revisions\/2887"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/380"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=374"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=374"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/bewaerschole-archief.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=374"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}