Met een prachtig uitzicht op Zonnemaire’s natte akkers praat ik met Terry Bom. Ze vertelt hoe mooi de velden zijn bij volle maan, met het water in de voren.
Ze is geboren in Tanzania en opgegroeid op Schouwen Duiveland. Terwijl ze aantekeningen maakt op de blanco kaart van Schouwen vertelt Terry aanstekelijk over haar jeugd in Burgh Haamstede: “we bouwden boomhutten bij het slot en in t Zeepe, je ging er steeds naar terug, we hadden een wachtwoord en afspraken over mensen die er niet in mochten. Toen we veertien waren, fietsten we door de duinen, met een kar achter de fiets met hout, lekkere dingen en bier, samen met je vrienden, een vuurtje stoken, de nacht toeven in de duinen vlakbij de meeuwenduin, in het pikkedonker, steeds heel even verlicht door de vuurtoren, zwemmen voor het slapen, zout in je slaapzak. We kraakten er een leegstaand huisje, doodeng. Nachten met lichtende zee na een paar warme dagen”. En ze vertelt over andere ervaringen: “op de fiets ploegen we tegen de wind in naar school in Zierikzee dan draaide de wind en had je op de terugweg weer wind tegen. Met mooi weer gingen we buitendijks. Bij de Heerenkeet een ijsje. Fijn als het stormt, met te mooi weer ga je juist niet naar het strand”. En avonturen: “met de ‘luxe boot’ van Kees de Kraker, vogelaar en de vader van twee van m’n vriendinnen, gingen we de Grevelingen op, van de haven van Bommenede naar de Hompelvoet, waar we dan twee dagen bleven. We vonden er schedeltjes, stukken touw, aangespoeld afval waar we kunstwerken van maakten, als vogelmeisjes met veren in ons haar gestoken. In de zomer elke dag zwemmen bij de Westbout of Burgsluis of kanoën naar de Roggenplaat, heel puur, het wit straalt eraf”.
Terry werkt bij het Natuur en Milieu Educatie centrum, ze organiseert zwerfafval projecten, opruimacties met vrijwilligers en campagnes op het strand met een jutkar: “je maakt bijvoorbeeld een slinger met de kinderen van spullen van het strand en vraagt: wat hoort er niet bij?” Ze maakte de ontdekkingstas met een verrekijker, een loep, een waterkijker daarmee zoek en exploreer je je eigen pad. Kinderen, opa’s en oma’s vinden het even leuk.
zie ook: op de kaart