Monument voor de Zeeuwse bodem

3 maart 2017 - kunstenaars, recensies en blogs, willem besselink, zoet en zout

Door Esme Soesman in de PZC van 

BURGH-HAAMSTEDE – Er zijn weinig mensen die ‘m niet over hebben zien komen. Die helikopter met een megagrote sigaar eronder, waarmee de zoet-zoutverdeling van het Zeeuwse grondwater in kaart werd gebracht.

Het leeuwendeel van de onderzoeksgegevens wordt nog verwerkt, maar in de Bewaerschole in Burgh-Haamstede valt het zoet en zout alvast te beleven.

De Rotterdamse kunstenaar Willem Besselink exposeert daar vanaf zondag zijn installatie ‘onder< >boven’, waarbij hij zich baseert op de gegevens die met dit FRESHEM-onderzoek zijn verzameld. FRESHEM is een project van provincie en waterschap dat wordt uitgevoerd door Deltares. De met behulp van elektromagnetische golven in 2014 en 2015 verzamelde gegevens zijn onder meer waardevol voor landbouw, natuurorganisaties en drinkwaterbedrijven. De Zeeuws-Vlaamse kaart is al beschikbaar (zeeland.nl/zoetzout). Vanaf maart volgt Midden-Zeeland en in juni is Schouwen-Duiveland aan de beurt.

In de Bewaerschole is alvast een voorproefje te nemen op de metingen die boven Burgh-Haamstede zijn verricht. De expositieruimte is van voor tot achter volgebouwd met een lattenconstructie waartussen gekleurd cellofaan is bevestigd. Met vijf kleuren maakte Besselink het zoet-zoutgehalte van een stuk grond van 1800 bij 900 meter – en tot een diepte van 100 meter- zichtbaar.

Als het aan hem ligt, blijft het daar niet bij. ,,Ik hoop dat dit de aanzet is tot één of meerdere sculpturen op een aantal prominente plaatsen die op zo’n zelfde manier zichtbaar maken wat er ondergronds zit. Eigenlijk een soort monument voor de Zeeuwse bodem.’’

De expositie in de Bewaerschole maakt deel uit van het vijfjarige project Balanceren tussen Zoet en Zout. Beleidsmedewerker Vincent Klap van de provincie Zeeland opent de expositie zondag om 15.00 uur

foto: Marieke Mandemaker