Warning: The magic method GADWP_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php on line 76 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/themes/inspire-oud/functions.php on line 302 Bewaerschole | bodemmonument op locatie

bodemmonument op locatie

26 februari 2018 - kunstenaars, samenwerken, tentoonstellingen, willem besselink, zoet en zout

onder <> boven
een bodemmonument
In 2014 en 2015 heeft Deltares, is samenwerking met BGR en TNO metingen verricht naar de zoutverdeling in het Zeeuwse grondwater met het zogenaamde FRESHEM onderzoek.
De gegevens zijn inmiddels openbaar beschikbaar voor iedereen die inzicht wil krijgen in de zoet-zout verdeling van het grondwater.
In het kader van het project Balanceren tussen zoet en zout van de Bewaerschole in Burgh-Haamstede heeft Willem Besselink die gegevens gebruikt als input voor een tweetal grootschalige installaties.
In maart 2017 bouwde hij de Bewaerschole vol met een grote, begaanbare grafiek die deze verdeling in het grondwater direct ónder de Bewaerschole in beeld bracht.
In juli maakte hij vervolgens een soortgelijke installatie in de Rooms Katholieke kerk in Aardenburg, gebruikmakend van de gegevens van het Aardenburgse grondwater.
Op dit moment werkt Willem Besselink aan een voorstel om op een aantal specifieke locaties verspreid over de hele provincie Zeeland deze gegevens op eenzelfde manier zichtbaar te maken.
De torens tonen de specifieke zout-zoet verdeling van het grondwater in de bodem waar ze op staan.
Daarmee wordt voor iedere voorbijganger zichtbaar wat er normaal gesproken onzichtbaar onder hun voeten afspeelt, maar wat wel de basis vormt van hoe het landschap van Zeeland zich ontwikkelt.
Daarmee wordt het een monument voor de specifieke Zeeuwse bodem: een bodemmonument.

 

Willem Besselink toont het schetsontwerp voor bodemmonumenten onder <> boven tijdens de tentoonstelling  d i v e r s i f i c a t i e    meer info