Warning: The magic method GADWP_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php on line 76 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/themes/inspire-oud/functions.php on line 302 Bewaerschole | Dagboek van een Poolreiziger / Diary of a Polar Traveller

Dagboek van een Poolreiziger / Diary of a Polar Traveller

20 augustus 2016 - esther kokmeijer, kunstenaars, lezingen, onderzoeken, samenwerken, tentoonstellingen, zoet en zout

Een tentoonstelling van Esther Kokmeijer

10 september tot en met 13 november 2016

Opening: 11 september 2016, 15:00 uur

De tentoonstelling werd geopend door Ko de Korte
– zeevogelonderzoeker in Poolgebieden en Tropen
en coordinator van het Arctisch Programma van Oceanwide Expeditions

en met een toelichting door Esther Kokmeijer

Bewaerschole 2017 Esther Kokmeijer-30

Bij de aanblik van een in V formatie vliegende groep ganzen of een overkomende Boeing 747 is de gedachten aan verre oorden niet vreemd, maar ooit gedacht bij de aanblik van een overvliegende Noordse Stern aan Antarctica?

Er is geen levend wezen op aarde dat op eigen kracht meer ziet van de wereld dan de Noordse Stern. Jaarlijks migreert hij op en neer vanuit het Arctisch gebied naar Antarctica en terug, Gedurende zijn leven legt hij tot wel 3 miljoen kilometer af, gelijk aan 75 rondjes rond de aarde of bijna 4 keer naar de maan en terug.

Zijn broedplaats bevindt zich over het algemeen in het Arctisch gebied en het overwinteringsgebied in Antarctica. Tijdens de migratie vormt de zilte grond van Het Nationaal Park Oosterschelde op Schouwen-Duivenland voor vele Noordse Sternen een belangrijke tussenstop.

Maar Schouwen Duivenland kent niet alleen de Noordse Stern als voorbijganger, ze huisvest jaarlijks ook een aantal broedpaartjes en is daarmee de meest zuidelijke broedhabitat van deze poolreiziger. Voorheen broedde de Noordse Stern ook in België en Frankrijk, maar doordat het landschap op vele plekken is veranderd zijn veel voormalig geschikte broedplekken definitief verdwenen.

De wetenschap maakt het mogelijk de Noordse Stern te volgen in zijn vlucht en op een andere manier naar de aarde en haar veranderingen te kijken. In deze tentoonstelling een weerspiegeling.

 

websitefoto

 

lezingen programma: 22 september tijdens de  herfstequinox om 19.30 uur

Maarten Loonen – docent Arctische Ecologie en stations manager van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen waar Loonen onderzoek doet naar de migratie van de Noordse Stern.
Kees de Kraker – eigenaar ecologisch adviesbureau Sandvicensis en expert van alles wat leeft en groeit op het eiland Schouwen-Duiveland.
Esther Kokmeijer  – kunstenaar en ontdekkingsreiziger.

_dsc0094