Grondhouding

7 juni 2016 - jeroen van westen & anne ausloos, kunstenaars, lezingen, onderzoeken, samenwerken, zoet en zout

Dertien studenten van het keramiek- & glasatelier, LUCA Beeldende Kunst Gent zijn op het eiland Schouwen-Duiveland op zoek gegaan naar de oorsprong van klei, hun basismateriaal. Weg van het vertrouwde keramiek & glas atelier in Gent, weg uit de schoolomgeving, zonder de vertrouwde voorverpakte klei uit de handel. Dat ze zelf klei zouden opgraven, dat stond vast. Maar de omstandigheden waarin dit zou gebeuren en de eventuele meerwaarde van deze ervaring, die kon niemand inschatten.

Via gerichte oefeningen in observeren zijn studenten zo dicht mogelijk teruggekeerd naar de primaire zintuiglijke waarneming. Tijdens de werkweek hebben ze geleerd om vragen te stellen uitgaande van wat ze voelen, ruiken, horen en zien.
In onderlinge gesprekken stelden ze vast dat de individuele observaties een samenhang krijgen indien ze daarover samen van gedachten gaan wisselen. Dat leverde een grondhouding op die ze samen met de ‘rauwe’ klei konden meenemen naar het atelier in Gent.
Het eerste deel van deze brochure laat een methodische verkenning zien van het kleilandschap met als sluitstuk een ter plekke opgezette expositie ter afsluiting van hun verblijf op het eiland. Het tweede deel toont de artistieke onderzoeken uitgevoerd in het keramiekatelier waarbij zowel van het eiland meegenomen materiaal, als de bevindingen tijdens de werkweek in relatie tot elkaar zijn ingezet.

Op 19 juni wordt de brochure tijdens de afsluiting van de tiende presentatie  gepresenteerd.

.

Grondhouding V4 (3)
PDF bestand van deze brochure.

Grondhouding
Atelier Keramiek & Glas
LUCA Beeldende Kunst Gent
Concept en organisatie
Anne Ausloos & Jeroen van Westen