Opening vierde presentatie 5 oktober op twee locaties

11 september 2014 - lezingen, onderzoeken, proeven, recensies en blogs, samenwerken, tentoonstellingen, zoet en zout

Programma:

13.30  uur : welkom in de schuur van Jaap Verseput Schapenweg 1 Zonnemaire route

14.00 uur : films en lezingen met muziek


Kaviaar
maakt muziek bij beeld en beeld bij muziek. Poëtisch, hemels, documentair, Zeeuws, over grond, aarde en underground, in en op het water, vette bassen met striptekeningen, lyrische piano en de Zeelandbrug, straf drumwerk en thrillers, cultfilms met verfijnd en grofkorrelig gitaargeluid. Het beeld en de bijbehorend sound worden als instrument ingezet. Live montage en samples. Film is één van de muziekinstrumenten geworden. Kaviaar bestaat uit Willem van Maanen piano, Stefan Fokker gitaar, Rudy Klippel bas, Brian Martens drums en beatbox, Jaap Verseput sax en beeld.

films van o.a. Esther Kokmeijer, Anne Aussloos en Jeroen van Westen, Ronald Boer en Valerie Dempsey, Marjolijn Boterenbrood, Jaap Verseput en Marinus van Dijke

lezingen van:

Aad Smaal

BUILDING WITH NATURE
Buitendijks Balanceren tussen Zoet en Zout door Aad Smaal,
schelpdieronderzoeker bij Imares Yerseke en
hoogleraar schelpdiercultuur bij Wageningen Universiteit.
Hij doet tevens onderzoek naar ecologische  kustverdediging

Oswald Lagendijk
BIJNA ALLE ZEGEN KOMT VAN BOVEN
Oswald Lagendijk (Deltares) laat zien hoe Schouwen-Duiveland
aan bijna alle kanten omringd wordt door zout water.
Hoe komen de boeren dan toch aan voldoende zoetwater voor
hun gewassen en waar komt het drinkwater dan vandaan?

16.00 uur : opening van de vierde presentatie in de Bewaerschole

met Plant-aardigheden en Culinairiteiten van BonkooktBon

Gevulde wortelrolletjes met Zeeuwse schapenkaas zeekraal en zeewierkaviaar

Gevulde wortelrolletjes met Zeeuwse schapenkaas zeekraal en zeewierkaviaar

 

en nieuwe toevoegingen van

Anne Aussloos en Jeroen van Westen
presenteren nieuwe resultaten van hun onderzoek naar de grenzen tussen zoet en zout in de bodem van Schouwen-Duiveland. Op verschillende plekken verzamelden ze klei. De verwerking ervan leverde verrassende resultaten op.

Esther Kokmeijer
begint later dit jaar aan haar reis naar Antarctica, de Noordse Stern achterna. Ze doet verlag in haar ‘Dagboek van een poolreiziger’.

DSC_0152

Aletta de Jong
verzamelde wieren uit de Grevelingen als onderdeel van haar project ‘Groen, het nieuwe zout’.  Doel is de toepassingsmogelijkheden van natuurlijke materialen op het eiland te onderzoeken, in relatie tot het verleden en de kansen voor de toekomst.

DSC_0153

Leontine Lieffering

onderzocht het pakhuis aan de voormalige binnenhaven van Beldert bij Dreischor. Het pand doorstond de Ramp van 1953, maar de haven werd gedempt. Deze geschiedenis heeft ze verbeeld in een maquette waarmee ze terugkeerde naar de oorspronkelijke plek

DSC_0151

De vierde periode van ‘Balanceren tussen Zoet en Zout’ loopt tot en met 23 november