Dagboek van een Poolreiziger
Het werk van beeldend kunstenaar Esther Kokmeijer (Rotterdam) ontstaat voor een groot deel tijdens en door de reizen die ze maakt, waarbij de reis zelf vaak wezenlijk onderdeel is van het werk. In haar reizen verkent ze kwantificeerbare posities gerelateerd aan geografische coördinatie systemen, klimatologische fenomenen en politiek vs topologisch gedefinieerde grenzen. Ze streeft er naar om onzichtbare maar aanwezige bewegingen en verbindingen te ontdekken en zichtbaar te maken.
Ze is dan ook gefascineerd door de migratie route van de Noordse Stern. Deze reiziger volgt de zon en verblijft in de Arctische zomer in het Noordpool gebied en in de Antarctische zomer in het Zuidpool gebied. Jaarlijks overbrugt hij de gehele aarde en legt een route af van wel 50.000 tot 80.000 kilometer.
De Noordse Stern broedt over het algemeen in het Arctisch gebied en overwintert in de wateren rond Antarctica. Tijdens de migratie vormt de zilte grond van Het Nationaal park Oosterschelde op Schouwen Duivenland, voor vele Noordse Sternen een belangrijke tussenstop. Daarnaast huisvest de Zuidwestelijke Delta jaarlijks ook een aantal broedende paartjes en vormt daarmee de meest zuidelijke broedhabitat.
In ‘Dagboek van een poolreiziger’ gaat Esther voor het vijf jarige project ‘Balanceren tussen zoet en zout’ een Noordse Stern paartje volgen dat gehuisvest is op Schouwen Duivenland. Door ‘wildlife’ camera’s te plaatsen, het paartje met een geo locator te voorzien waardoor de migratie route te achterhalen is en door het documenteren van observaties, wil ze het leven van het Noordse Stern paartje vast leggen. Het gaat haar hierbij niet alleen om het paartje zelf, maar ook om het leefgebied dat de belangrijkste indicatie is van de aanwezigheid van de Noordse Stern op Schouwen Duivenland.
Bij haar project gaat ze samenwerken met lokale en provinciale deskundigen, en met het Arctisch Instituut van de Universiteit van Groningen dat onderzoek doet naar de migratie van de Noordse Stern met behulp van geo locators. Een onderdeel van haar onderzoek zal bestaan uit het visueel inzichtelijk maken van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zal haar project bestaan uit verschillende onderzoeken, interventies, documentaties, installaties en ander werk gericht op de indrukwekkende migratie route van de Noordse Stern. Hierbij vormen verbeeldingskracht en perceptie een belangrijk uitgangspunt.
In tussentijdse presentaties laat ze de bewegingen van de Noordse Stern zien in de vorm van video’s, foto’s, migratiekaarten, dagboekfragmenten etc. Uiteindelijk zullen alle resultaten van haar onderzoek en de verbeelding ervan worden gebundeld in een publicatie.
“Zoals een boom een stille getuige is van de plek waar hij geworteld is, zo zie ik de Noordse Stern als reizende getuige die de omvang en veranderingen van de aarde aanschouwt.”
Meer informatie over de kunstenaar: www.estherkokmeijer.nl, en over het onderzoek naar de Noordse Stern: www.rug.nl/research/arctisch-centrum.
Met dank aan CBK Rotterdam