start project Balanceren tussen Zoet en Zout

31 maart 2014 - onderzoeken, proeven, samenwerken, tentoonstellingen, zoet en zout

30 maart 2014 – 15.00 uur

Start van het project met een lezing over lange termijn ontwikkeling van de Nederlandse kust door  ir. Jandirk Hoekstra directeur landschapsarchitect bij H+N+S Landschapsarchitecten en was werkzaam bij Werkplaats ZW Delta

30maartlez1

Daarna ging Jacqueline Heerema kort in op de rol van kunst in dynamische kusttransities. Jacqueline Heerema is conceptueel kunstenaar, studeerde museologie, initieert projecten, werkt als urban curator en is mede oprichter en curator van Satellietgroep.

30maartlez2

 

de opening

 

 

presentatie Sjim Hendrix

sjim30maartalle

ZOET EN ZOUT

Hoe zien bewoners en bezoekers het landschap tussen duin en dijk? Hoe maak je minuscuul waterleven leven zichtbaar? Hoe verbindt een vogel zijn nest met de rest van de wereld? Waar precies loopt ondergronds de scheiding tussen zoet en zout? De komende jaren richt de Bewaerschole in Burgh-Haamstede het vizier op de directe omgeving: het eiland Schouwen-Duiveland. Kunstenaars uit binnen- en buitenland gaan vijf jaar lang  onderzoek doen op het eiland, en hun bevindingen door exposities, publicaties en sociale media, delen met het publiek. Als rode draad is het thema ‘Balanceren tussen Zoet en Zout’ gekozen.

BALANCEREN

Schouwen-Duiveland ligt als een kwetsbare parel midden in een blauw-groene oase. Beschermd tegen het zout van de zee door duinen, dammen en dijken, afhankelijk van een dun laagje zoet water vlak onder het maaiveld, bedreigd door zoute kwel, zeespiegel stijging en natuurgeweld. Door menselijk ingrijpen is de dynamiek van zoet en zout zoveel mogelijk gereguleerd. Daardoor is een precair systeem gecreëerd waarin mensen wonen en werken, en waarbinnen het voortdurend zoeken is naar een evenwicht tussen veiligheid, economie en natuurwaarden.

De Bewaerschole heeft een vijftiental kunstenaars gevraagd om dit constant verschuivende evenwicht te onderzoeken en te visualiseren. Vanuit totaal verschillende invalshoeken zullen zij in beeld brengen hoe de mensen en de natuur op het eiland balanceren tussen zoet en zout. Een beeld met het heden als vertrekpunt, maar met een open blik naar verleden en toekomst.

30maart2014