JACK VAN MILDERT

Groeiprocessen

Het gegeven dat je vanuit de beeldende kunst uitspraken kunt doen op andere terreinen, zoals natuur en milieu en alles wat daarmee te maken heeft, intrigeert me in hoge mate.
Ik ben dan ook van mening dat de rol van hedendaagse kunst het opzoeken van interactie met mensen en de maatschappij is. Ontmoetingen, gesprekken, communicatie en interactie. Dat zijn bijdragen aan bewustwordingsprocessen zoals ik die vanuit mijn discipline kan aansturen en richting geven. Letterlijke en figuurlijke groeiprocessen vormen dan ook de kern van mijn werk waarin de vorm zich steeds anders voordoet, maar waarin tijdsbeleving, de natuur en het thema cultuur versus natuur een dominerende rol speelt.

Twee projecten
Eén van mijn eerder projecten, het Stimuleringsfonds voor Avontuurlijk groen in de Polder (SAP) probeert nieuwe perspectieven toe te voegen aan de beleving van en de discussie over de (openbare) groene ruimte. Als tegenwicht voor de verbodsborden die overal in de natuur geeft het SAP een eigen serie borden uit met teksten zoals Vrijwandelen behalve op wegen en paden of Doorgang toegestaan voor het beleven van avonturen.

De afgelopen vier jaar ben ik op uitnodiging van Centrum Beeldende Kunst Utrecht, Dienst Landelijk Gebied en Natuurmonumenten betrokken bij de inrichting van het 107 hectare grootte nieuwe natuurgebied De Groene Jonker in de gemeente Nieuwkoop. De afgelopen jaren opereerde ik daar in de rol van Droombegeleider. Samen met bewoners, scholieren en betrokkenen hebben we het veranderingsproces onderzocht, gevolgd en opgenomen in verwijzingen die in het gebied geplaatst zijn.

Bewaerschole
Voor de opdracht Vierentwintig duinovergangen – de modes van het landschap- ben ik geïntrigeerd geraakt door de grote diversiteit aan landschappelijke elementen die het eiland Schouwen-Duiveland telt en de edele pogingen om deze verschillende landschapstypen te conserveren. De vastgelegde natuur krijgt hierdoor bijna de status van cultuur waardoor het eiland de status van een groot openlucht museum zou kunnen verwerven.
Tijdens mijn werkperiode wil ik verder onderzoeken hoe ik deze thematiek in beeldtaal wil gaan uitbeelden. Als aanzet voor een eerste vorm heb ik mijn jongste observaties versleuteld en tot een nieuwe puzzel aangelegd.

Jack van Mildert