Warning: The magic method GADWP_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php on line 76 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/themes/inspire-oud/functions.php on line 302 Bewaerschole | D R O G E R I J

D R O G E R I J

10 juli 2015 - aletta de jong, kunstenaars, onderzoeken, proeven, tentoonstellingen, zoet en zout

een tentoonstelling van Aletta de Jong
 vanaf 26 juli t/m 13 september 2015

Afsluitingsweekend:

12 September Open Monumentendag, de Bewaerschole is geopend van 10 t/m 17 uur.
Aletta vertelde die dag over haar werk en  Bonnie Boogerd verwerkte verschillende wieren in een soep .
13 September om 15 uur  vertelde Eric Geboersover zijn project ‘Bouwen met Zeewater’. Net als in de installatie DROGERIJ van Aletta de Jong spelen in zijn project locatie, grondstoffen en mogelijke toepassing een hoofdrol.

afsluiting13-09-2015web
Bonnie Boogerd heeft op deze dag op een verrassende manier wieren verwerken in verschillende kleine hapjes.

komkommer-gelei _50

 

over Aletta de Jong:

Zij maakt in haar werk gebruik van traditionele werkwijzen en hedendaagse kennis betreffende onder andere plantkunde, landbouw, hergebruik, huishoudelijke gebruiken en overlevingsstrategien. Zij probeert het nu te grijpen en toekomst scenario’s te bedenken: tussen attracties en aversies, een combinatie van obstakels en potentieel, afvalmateriaal en hergebruik, bedreigingen en bescherming, mechanische krachten en natuurlijke krachten. 

Haar werkgebied is momenteel ‘het landschap’. Zij onderzoekt in het agrarische, natuurlijke en stedelijke landschap naar door natuurlijke processen tot stand gekomen gewassen, grondstoffen en delfstoffen, waar de mens – fysiek, sociaal en economisch  – afhankelijk van is. Door deze materialen te verzamelen, te rubriceren en te verwerken probeert ze het landschap grijpbaar te maken. Zo onderzoekt zij de huidige en potentiële wisselwerking tussen mensen en hun leefomgeving. 

Haar werk beweegt zich in het gebied tussen de natuur in de stad, de menselijke invloed op het landschap en de invloed van het landschap op de mens. Het project ‘Balanceren tussen zoet en zout’ spreekt haar onder andere om deze reden aan.

L1110768

de installatie Drogerij:
In de context van ‘Balanceren tussen zoet en zout’ is het uitgangspunt van Aletta de Jong de drogisterij (drogerij) als mechanisme en als onderzoeksvorm.  De drogisterij als verzameling van ingrediënten  zoals poeders, oliën en ander substanties voor het samenstellen van bijvoorbeeld verf, medicijnen, drank en brandstof. Producten die soms een op zich zelf staande werking hebben maar die afhankelijk zijn of  vermengd worden met water of olie kunnen dienen als (medicinale) drank, schoonmaakmiddel of verf en zo ambachtelijk, artistiek of huishoudelijk kunnen worden toegepast.

        DSC_0120

Voor deze presentatie in de Bewaerschole zocht zij naar materialen die zowel op zee als op het land voorkomen. Juist de overeenkomst heeft haar interesse: ‘zoet én zout’. Het accent ligt daarom op materialen zoals algen, korstmossen, zeewieren en de natuurlijke grondstof variant kalk: een afzettingsmateriaal van zee organisme die men vindt in landschappen die ooit zee waren.

AdJ Wieren   AdJMagaWier

AdJ Kalk   AdJ Wierblok

AdJKalk   Adj Klei

In een sculpturale installatie worden plantaardige materialen, grondstoffen en mineralen getoond, in pure vorm en in eenvoudige combinaties. Een opstelling met losse gedachtes over oud, huidig en toekomstig gebruik van materialen die men kan vinden in de zee of op het land, en vaak juist in beide.

 

DSC_0134  DSC_0126DSC_0112  DSC_0114

De scherp gevoelde grens van land versus zee wordt in de keuze van de materialen en hun eigenschappen onder de loep genomen. Dit is mede ingegeven door bezoeken aan en het nadenken over plekken waar momenteel wieren en algen worden gekweekt. Het doel van deze onderzoeken is om wieren en algen te kweken zodat deze kunnen worden geoogst om te verwerken in en tot: voedsel, energie en materialen. Voorbeelden hiervan zijn ‘De zeeboerderij’ van de Wageningen Universiteit (Schelphoek, Serooskerke), waar ín de zee wieren worden verbouwd. Het AguaParc van de Wageningen Universiteit, waar óp het land in gecontroleerde omgeving algen in open en gesloten watersystemen worden gekweekt. Ook het gebruik van andere door de zee voortgebrachte materialen zoals schelpen en kalk hebben haar aandacht. Zoals een waterfilter in het streek en landbouwmuseum in Dreischor: in dit antiek waterfilter kan middels schelpen water worden gezuiverd.

De Boerderij gaat het water in, de algen gaan het land op, zoute zeeschelpen maken water zoet en schoon…

 

boom