Warning: The magic method GADWP_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php on line 76 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/themes/inspire-oud/functions.php on line 302 Bewaerschole | vanaf 3 augustus tot en met 21 september derde presentatie

vanaf 3 augustus tot en met 21 september derde presentatie

31 juli 2014 - onderzoeken, proeven, samenwerken, tentoonstellingen, zoet en zout

BALANCEREN TUSSEN ZOET EN ZOUT GAAT DERDE FASE IN

Terwijl Nederland vakantie viert en vele duizenden toeristen Schouwen-Duiveland bezoeken, breekt er voor een aantal kunstenaars een drukke tijd aan. Het project ‘Balanceren tussen Zoet en Zout’ gaat de derde fase in. Met de Bewaerschole in Burgh-Haamstede als dynamisch centrum, waar de kunstenaars plannen maken, hun koers bepalen en de resultaten van hun werk delen met het publiek.

ZOET EN ZOUT

Een vijftiental kunstenaars uit binnen- en buitenland doet sinds begin dit jaar op Schouwen-Duiveland onderzoek naar de balans tussen zoet en zout. Binnen de duinen, dammen en dijken die het eiland beschermen bestaat een dynamisch maar fragiel evenwicht tussen het kostbare zoete water in de bodem en het opdringende zout van de zee. Veel bezoekers zijn zich niet bewust van deze precaire, veelal onzichtbare balans op het eiland, voor veel bewoners is het een gegeven waarmee ze dagelijks rekening moeten houden. De kunstenaars onderzoeken ieder vanuit hun eigen invalshoek het steeds veranderende evenwicht tussen zoet en zout, en zij brengen in beeld hoe de mensen en de natuur zich daaraan aanpassen, hoe zij balanceren tussen zoet en zout.

DERDE PERIODE

zoutvierkmeter

Belangrijk onderdeel van de balans tussen zoet en zout is de ‘zoute kwel’: het opwellen van het zout van de zee van diep in de bodem naar de oppervlakte. Geen dam of dijk die dat kan tegenhouden. Schouwen-Duiveland is zelfs ‘kampioen’ zoute kwel in de zuidwestelijke delta.  Marjolein Boterenbrood onderzoekt dit verschijnsel. Ze ontdekte dat er op sommige plekken op het eiland jaarlijks vier kilo zout naar boven komt per vierkante meter! Bij haar onderzoek heeft ze zich aangesloten bij het project ‘Venster op de wereld’, waarin de Universiteit Wageningen één vierkante kilometer landschap bij Dreischor minutieus onder de loep neemt. Marjolein presenteert de resultaten van haar werk in de Bewaerschole en in het Landbouwmuseum in Dreischor.

 

suikerbiet

Aletta de Jong verzamelt de komende periode plantenmateriaal en grond- en delfstoffen op het eiland. Onder de noemer ‘Zand, zeep, soda’ bewerkt ze de materialen – van kruiden en algen tot klei en zout – door ze te drogen, te malen, te branden en te mengen in haar drogisterij. Op die manier onderzoekt ze de toepassingsmogelijkheden ervan. Zo wil ze het toekomstig potentieel van het onderzochte gebied inzichtelijk maken. De resultaten laat ze aan het publiek zien in een installatie in de Bewaerschole.

 

 

baksteen

Anne Ausloos en Jeroen van Westen gaan deze zomer verder met het graven in de klei. Op diverse plekken op het eiland onderzoeken ze de balans tussen zoet en zout in de bodem. En op elke plek verzamelen ze klei om die te verwerken tot kloostermoppen. Door deze kleiblokken te bewerken (drogen, malen, bakken enz.) worden verschillen in de samenstelling van de bodem op het eiland zichtbaar. De resultaten presenteren ze in de Bewaerschole. Een uitgebreid verslag van hun werk is te lezen in hun ‘ZOZO-magazine’

De derde periode van ‘Balanceren tussen Zoet en Zout’ loopt tot en met 21 september 2014.