Het intergetijden gebied van de Oosterschelde
Bij de eerste veldwerk week hebben we op een drietal locaties de overgangen tussen land & water op Schouwen Duiveland bestudeerd. Hierbij is vooral gekeken naar een drietal locaties waarbij telkens een andere wisselwerking tussen land, water en menselijke ingreep voelbaar en zichtbaar is. Hoe is voelbare relatie van het land tot het water telkens weer anders? Wat speelt er zich juist af op de grens tussen land en water?
Met de lange dijklichamen in het landschap is er telkens een duidelijke overgang tussen het land en water. Hierdoor is het intergetijdengebied veel meer vast komen te liggen, wat juist een uniek en fascinerende plek is die zich tussen land en water in begeeft. Door deze bijzondere staat van het intergetijdengebied zullen we de komende periode hier ons op gaan richten.
Om daar meer naar te kijken hebben we tijdens de tweede veldwerkweek in april 2014 afgesproken met twee onderzoekers gesproken. Tijdens een gesprek met professor Lucas Stal, microbioloog bioloog bij de werkgroep mariene microbiologie (NIOZ) hebben we meer kunnen ontdekken over de microben organismen in het intergetijdengebied. Daarnaast zijn we op met professor Aad Smaal, zijn expertise is aquacultuur en visserij, visserij en ecologie van IMARES, naar de Slikken van Viane geweest. Daar hebben naar de nieuw aangelegde oesterbanken gekeken een nieuwe vorm van kustbescherming.
Het intergetijdengebied zal als onderzoeksgebied de komende tijd centraal staan, waarvan hier de eerste studies zichtbaar zijn. veldwerk02_ValerieDemsey_RonaldBoer