Warning: The magic method GADWP_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php on line 76 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/gadwp.php:76) in /customers/c/3/4/bewaerschole-archief.nl/httpd.www/wp-content/themes/inspire-oud/functions.php on line 302 Bewaerschole | THE HUNGRY TIDE; Escape from the discipline of geometry.

THE HUNGRY TIDE; Escape from the discipline of geometry.

14 september 2015 - kunstenaars, onderzoeken, tentoonstellingen, valerie dempsey & ronald boer, zoet en zout

een tentoonstelling van Ronald Boer en Valerie Dempsey
  vanaf 27 september t/m 22 november 2015

DSC_0051

Zout zit in de zee

Zout zit in de Oosterschelde

Zout zit in de brakke natuurgebieden

Zout zit in het kwelwater

Zout zit in het grondwater

Zout zit in de lucht

Zout zit in de planten

Zout zit in de mensen

The hungry tide is een artistiek onderzoeksproject naar het kustlandschap van Schouwen-Duiveland. Het is een samenwerking van kunstenaar Valerie Dempsey (UK) en landschapskunstenaar Ronald Boer. Als hedendaagse alchemisten reizen ze met een mobiel laboratorium rond op Schouwen-Duiveland om veldwerk te verrichten. Met het project onderzoeken zij op een beeldende wijze de eigenschappen van het zout en sediment in het landschap. De eerste fase van dit project laat de verschillende transities van zout in het landschap zien. Het zout in het landschap is namelijk niet met het blote oog zichtbaar. Van verschillende locaties op het eiland zal water worden verzameld, met daarin een wisselend zoutgehalte. Door een verdampingsproces wordt het volume zout van iedere locatie langzaam zichtbaar.

Door het veranderende klimaat zullen verlopen tussen zoet en zout een nog belangrijkere rol gaan spelen op Schouwen-Duiveland. Ondanks de maatregelen van de mens om het land te beschermen tegen de zee, weet zout het land langzaam binnen te dringen. Maar is dit vervuiling, of de manier waarop de natuur een nieuw evenwicht zoekt?

In 2014 hebben Valerie en Ronald verschillende opstellingen als laboratorium gepresenteerd. Met geometrische opstellingen van glas zijn verschillende ruimtelijke experimenten gedaan. Over het glas zijn water en sediment uitgevloeid en het water verdampte langzaam. Het resultaat laat zien hoe deze elementen zich niet laten binden aan de geometrische structuren.

Op 27 september wordt een tijdgebonden installatie gepresenteerd met zeewater, brakwater, kwelwater en zoet water. In een serie glazen bakken zullen de vloeistoffen verdampen in de ruimte, de zoutwaarden zullen toenemen en langzaam een wereld van zoutkristallen onthullen. De installatie laat de verschillende watertypen zien die je op het eiland en aan de verschillende overgangen naar de zee en de Oosterschelde kunt vinden.

Zoals het landschap van Schouwen-Duiveland is gecultiveerd, zo zullen Valerie en Ronald het zout op het glas gaan cultiveren. Sporen van kristallisatie door menselijk in grijpen en natuurlijke processen vormen samen een nieuw landschap. Door de continue herhaling van dezelfde handeling ontstaat een kristallandschap dat door onze handen wordt gevormd. Met het cultiveren worden zij zelf de actor binnen dit proces en leggen daarmee de verstrengeling tussen beide bloot.

De presentatie van The hungry tide werd geopend op 27 september om 15.00 uur door curator Jacqueline Heerema van Satellietgroep.

DSC_0047

DSC_0068DSC_0048

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik hier voor een PDF van deze tentoonstelling

 

 

opening 2015-01opening 2015-02